OPINTOKAMU® 

Työkaluja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen toisella asteella

Opintokamu-ohjelma tarjoaa helposti käyttöön otettavia ja motivoivia työkaluja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi toisella asteella. Kaikki materiaali on sähköistä ja löytyy yhdestä paikasta: www.opintokamu.fi

OPPILAITOSTEN REKISTERÖITYMINEN OPINTOKAMUUN

Uudet oppilaitokset voivat rekisteröityä Opintokamuun ympäri vuoden. Voit tiedustella onko oppilaitoksesi jo mukana osoitteesta opintokamu@utu.fi. Oppilaitokset pääsevät rekisteröitymään sivustolle tilattuaan lukuvuosilisenssin. Lisätietoa ja ohjeet lisenssin hankkimiseen täällä.

HENKILÖKUNNAN JA OPISKELIJOIDEN KIRJAUTUMINEN SIVUSTOLLE

  • Henkilökunta ja opiskelijat voivat rekisteröityä ILMOITTAUDU MUKAAN -linkistä.
  • Rekisteröitymiseen tarvitaan oppilaitoksen rekisteröitymiskoodi, jonka saa oppilaitoksen Opintokamu-yhteyshenkilöltä (sisään kirjautuneena Oppilaitoksen tiedot -kohdasta).
  • Rekisteröitymisen jälkeen sivustolle kirjaudutaan omalla sähköpostilla ja salasanalla.

Opintokamu-kurssi  –  itse opiskellen

Opintokamu-kurssi on omaan tahtiin suoritettava verkkokurssi, jossa on paljon mielenkiintoista luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa opiskelijan hyvinvoinnin edistämiseksi. 
Lue lisää...

Opintokamu-peli  – keskustellaan yhdessä

Kuinka herätellä keskustelua oppitunneilla vaikkapa ajanhallinnasta, esiintymisjännityksestä tai yksinäisyydestä? Mobiililaitteilla ryhmissä pelattavat pelit kannustavat pohtimaan yhdessä opiskelun, kaverisuhteiden ja tunne-elämän ongelmatilanteita. 
Lue lisää...

Opintokamu-improt – harjoituksia ryhmäytymiseen

Matalan kynnyksen improvisaatioharjoitteet antavat henkilökunnalle uusia välineitä opiskelijoiden toisiinsa tutustumiseen sekä myönteisen ja turvallisen ilmapiirin luomiseen.
Lue lisää...

Opintokamu-raportti – tietoa hyvinvoinnista

Miten oppilaitoksemme opiskelijat voivat? Tähän kysymykseen tarjoaa vastauksia Opintokamu-raportti. Vuosittaisen kyselyn tulokset ovat nopeasti saatavilla ja ne auttavat hyvinvointityön suunnittelussa.
Lue lisää...

Miten menee? -mittari

Miten menee? -mittari kartoittaa opiskelijoiden hyvinvointia opiskeluun, sosiaalisiin suhteisiin ja mielen hyvinvointiin liittyvien teemojen osalta. Mittarin avulla opiskelija voi pysähtyä pohtimaan tuntemuksiaan, huomata omia vahvuuksiaan ja löytää tukea haasteisiin. 
Lue lisää...

Huolen puheeksi ottaminen

Moni opettaja kohtaa työssään tilanteen, jossa opiskelijasta nousee huoli. Vaikka huoli olisi suurikin, sen puheeksi ottaminen nuoren kanssa voi tuntua vaikealta. Opintokamu auttaa opettajia etsimään ja löytämään tapoja nostaa huoli puheeksi varhain ja luottamusta rakentaen.
Lue lisää...

Kiusaaminen ja siihen puuttuminen

Kiusaamista esiintyy toisella asteella vähemmän kuin peruskoulussa, mutta silti siihen on syytä kiinnittää huomiota. Jokaisella opiskelijalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Opintokamusta löytyy tietoa kiusaamisesta sekä ohjeita kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen.
Lue lisää...

Opettajan hyvinvointi

Opettajan työ on yksi stressaavimmista ammateista, jossa vastaan tulee moninaisia haasteita ja odotuksia. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa jaksamaan vaativassa työssä ja voimaan hyvin myös vapaa-ajalla. Hyvinvoiva opettaja luo hyvinvoivaa opiskelu- ja työympäristöä.
Lue lisää...

Opintokamussa työskennellään kolmen teeman parissa

Opiskelu

Opiskelun sujuminen ei ole itsestäänselvyys! Opintokamusta löytyy tietoa ja tehtäviä motivaation etsintään, ajanhallintaan ja opiskelutaitojen kehittämiseen.

Sosiaaliset suhteet

Opintokamussa syvennytään kaverisuhteisiin. Toisinaan ne sisältävät riitoja, jännittämistä tai vaikka kiusaamista. Toimivat sosiaaliset suhteet ovat koko opiskeluyhteisön voimavara!

Tunteet ja mieli

Opintokamu ohjaa tutkimaan mielen liikkeitä ja pohtimaan, miksi tunteet vaikuttavat meihin niin monella tavoin. Tasapainoinen ja onnellinen arki edistää opintojen sujumista.